Geef ransomware geen kans!

http://www.volkskrant.nl/media/ook-uw-computer-kan-gegijzeld-worden-lees-hier-wat-u-er-tegen-doet~a4468931/

 

Geef ransomware geen kans!

WannaCry in het nieuws
WannaCry, WannaCryptor, of een van de andere namen van dit stukje software, u heeft ze waarschijnlijk wel voorbij horen komen de afgelopen dagen. Dit stukje ransomware heeft namelijk voor grote problemen gezorgd bij verschillende bedrijven over de hele wereld.

Wat is ransomware?
Zoals de naam al doet vermoeden ‘gijzelt’ ransomware bestanden op een computer. Vaak zijn dit foto’s, documenten, databases en andere bestanden die van levensbelang zijn voor uw bedrijfsvoering.
Uw bestanden worden versleuteld door de ransomware en er wordt beloofd deze bestanden weer vrij te geven na betaling van een geldbedrag. Het is de vraag of deze belofte na wordt gekomen, dus u bent er zelfs na betaling vaak niet 100% zeker van dat u uw bestanden terugkrijgt.

Wat kan mijn bedrijf doen tegen ransomware?

1 Houd uw systeem up-to-date Zorg voor een goed updatebeleid en voor actuele software. WannaCry gebruikt bijvoorbeeld een kwetsbaarheid in Windows die bij de maandelijkse patchronde van maart dit jaar al is verholpen. Systemen waarop deze update van Windows is geïnstalleerd zijn dan ook niet vatbaar voor WannaCry.
Met een actuele versie van Windows heeft u altijd toegang tot de laatste beveiligingsupdates voor uw besturingssysteem en bent u beter beschermd tegen schadelijke software.

2 Zorg voor een goede back-up Stel dat u getroffen wordt door ransomware. Als u een goede back-up heeft van voor het infectiemoment, dan zijn al uw kostbare gegevens veilig en kunt u snel weer aan de slag.
Door uw bestanden centraal in uw netwerk op te slaan op een server of op een NAS, kunt u hiervan eenvoudig een back-up naar een externe locatie instellen waar u nauwelijks meer naar om hoeft te kijken.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.